Det här är en syster till Slainthe

I väntan på att det gamla magazinet Slainthe vaknar upp ur sin törnrosasömn kommer jag att publicera sådant som var tänkt för magazinet Slainthe här.

Adressen till den för tillfället vilande Slainthe är :
http://xroad.co.uk/Slainthe.htm
Här kan du läsa alla de tidigare härliga utgivningarna.

Om Quantum of Solace

QS är en oberoende nättidning.
Vi tillämpar pressetiska regler.
Redaktör och ansvarig utgivare: Kay Uggla, kay.uggla@yahoo.com
Här välkomnas gärna artiklar skrivna av andra skribenter.

2009-06-29

AO laggar inte


AO laggar inte en folksamling på sl.
Det är en fördom numera även om det tidigare varit så.
Hela förklaringen till varför och en hel massa annan nyttig teknik finns rätt enkelt beskriven i ett gästinlägg av Gwyneth Llewellyn på modebloggen Ana Lutetia.


Det som händer är istället att den AO man eventuellt har med sig, till exempel en egen dans, saktar ner och i sämsta fall inte funkar alls.
Men det drabbar ingen annan ava på simmen, bara den egna.


Matnyttigt
Artikeln är lång, väldigt matnyttig och till stor del skriven på ett språk som även vi som inte lyckats lära oss det tekniska datorspråket kan förstå. Kunskaper i engelska behövs förstås.

Gwen tar upp bland mycket annat en sak hon anser vara en myt baserad på okunskap: att flexihair skulle orsaka förödande lag.

Linden Lab införde Avatar Rendering Cost, AVC, alltså ett mätverktyg i advanced som anger hur höga värden avan med sin utrustning drar. Sedan dess har många blivit chockade av att se att flexihair får väldigt höga värden.


AVC-Nazis
Gwen skriver roligt om hur de hon kallar AVC Nazis började skrika i folksamlingar:
"Ta av dig håret!! Hela simmen laggar!!"

Ingenting kan vara längre från sanningen, skriver hon sedan. Flexihair görs av de allra enklaste primmarna och använder bara ett par texturer. Håret får höga värden eftersom många prim alltid får höga värden.
Men, skriver hon, höga värden ger inte automatiskt lag på simmen. 200 prim på en avas huvud tar inte längre tid att rezza än 200 prim på marken.

Gäller även skor
Så det är inget problem, säger hon och tillägger att detsamma gäller för skor som består av många prim.

Bra grejor att veta inför alla framtida fester och andra arrangemang i sl.

Tina tipsar om inlägget på sin blog och hon listar där också några andra länkar i samma ämne.

Heta känslor
En bra bit ner i artikeln finns också tips om inställningar man kan göra i sin Preferences för att få mindre lag och enkla råd om datorn som att när den blir för varm laddar sl långsammare. Inte alltid självklart för ovana datoranvändare.
Undertecknad har själv ett hårt glasögonfodral som underlägg under laptopen som lutar upp den och svalkar av den.
Vilket sannerligen kan behövas ibland när de hetaste känslorna i sl svallar.2009-06-25

RAJRAJS HEMLIGA KOD KNÄCKT


Rajarna har länge känt igen varandra enbart med sitt egendomliga lösenord.
Utomstående har missförstått, grubblat och under långa vaknätter viskat ordet i lönlösa försök att förstå innebörden.
Quantum of Solace har knäckt koden. Det innebär att alla nu kan raja i hämningslös delaktighet när musiken snart drar igång på Solace.Turnébussen är på väg till vår vackra ö och kommer att bromsa in vid Kandinsky Beaumonts brygga den 4 juli.
Dansen drar igång vid 22-tiden och sommarnatten igenom kan alla slita sula på bryggan.


Nytt drama?
Rajarnas favorituttryck "KUPP" har er redaktör lyckats missförstå ett antal gånger. Och inte bara hon. Många är de som funderat sig blåa över det egendomliga lösenordet som tycks knyta samman en stor grupp människor i sl.

En del har blivit uppskrämda när folk en vanlig dag börjat skrika KUPP på bloggar och i sl. Man har trott att ännu ett sl-drama skakar församlingen och att man genast måste ta ställning, välja sida.


Koden är knäckt
Men: koden är knäckt och den hemliga sekten är inte hemlig längre...Alla kan vara med.
Nu är det klarlagt: kupp betyder skål på dalmål.

Och skåla finns det förutsättningar för den 4 juli på Kandibryggan i Apmels Goossons välförsedda bar.


Rädda ansiktet
Skulle det bli ett så stort intag av det alkoholhaltiga alternativet att någon trillar ner i vattnet så finns det enligt trovärdiga källor en enkel möjlighet att rädda ansiktet.

Man kan då ta sig diskret via en dold undervattenspassage upp och in i i lilla grottan där man ifred kan rätta till klädsel och frisyr innan man återvänder till dansgolvet.

Men innan dess är det två raj. Fredag kväll på the Beacon Hotel på Plettenberg, http://slurl.com/secondlife/Plettenberg%20Bay/127/192/22,2009-06-15

Nu är det midsommar igen!

Och midsommaren varar intill....
Men det var inte sant .... för den är en urgammal hednisk sed som kyrkan inte har lyckats lägga beslag på.

Midsommarafton ca 1550
copy right: Olaus Magnus (1555)

Den gamle Olaus Magnus berättar:
"Därhos pläga ock tärnorna efter sina mödrars lärdom till strängaspel kväda om de många stora fel, till hvilka de äkta männen göra sig skyldiga, såsom tärningsspel, slagsmål på krogen, flärd i klädedräkt, umgängelse med narrar samt ständig onykterhet och fylleri. Men i gengäld veta ock fyndiga ynglingar att sjunga om, huru lata, falska, obändiga, grälsjuka, skvalleraktiga, fåfängliga och trolösa kvinnorna äro, att de icke må häckla och klaga på männen allena. "

Suck... inget nytt trots pixlar, prim och annat trams så förblir vi lika som våra förfäder. Och roligt hade dom också dom rackarna:
"på 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bl.a. innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder samt skamlösa visor."

Ja, och nu skall det firas här i svenskbygderna igen.
En häftig misdsommarfest! Och var, om inte på fädernelandets ambassad!
Och nu skall hela denna härliga tradition med all sin stökighet, och otukt visas upp på vår ambasads fina arena. Ett utomordentligt förträffligt initiativ för att visa upp vår sanna folksjäl! Hoppas dom har ställt om sina simar till "mature" för annars tror jag inte på firandet där då drar jag i stället till dansbanan hemma i byn där det går till precis så ... och så som det alltid har gjort....

Redaktionen har fått sig tillskickad några intressanta rader som citeras här:

"Slipp myggen och märkliga släktningar -fira midsommar i SL!
Årets Midsommar kan för den som vill firas i vårt Second Life och det på Svensk mark. Precis framför vårt SecondHouse of Sweden uppförs just nu en liten typisk svensk dansbana... en midsommarstång skall resas och stånd mm placeras ut.
Det är Tina, alias PetGirl Bergman som med hjälp av Ewa Aska och Jesper Prinz ordnar en liten, enkel men naggande god underhållning för oss i Second Life. För oss svenskar och - våra vänner.

Info om vad Midsommar är kan alla få -på engelska - via en anslagstavla som står vid festplatsen sedan i morse.

VAR MED OCH FIRA SVENSK MIDSOMMAR i SECOND LIFE!

ALLA Varmt Välkomna på Midsommaraftonen till Svenska Ambassaden (Second House of Sweden) i Second Life (SLurl): - http://slurl.com/secondlife/Swedish%20Institute/71/212/30 - med start 22:00

Vi börjar 22:00 och fortsätter sen kvällen, natten och till morgonljuset kommer till oss..

Ikaros känd DJ från RajRaj och Måndagsträffen - sköter DJ-andet
1 PM (22.00 CET) - 2 PM (23.00 CET)

Bara Johnson - Svensk Artist känd från både IRL och vårt Second Life. Bara var med redsn på förra årets Nationaldag som firades på Second House of Sweden i Second Life;
2 PM (23.00 CET) - 2.30 PM (23.30 CET)

Noma Falta; Noma Falta is a musician playing blues and soulful rock in virtual worlds and In-person around the globe. Although she is a classically trained violinist, at a young age , she left a 10 year career with symphonies to pursue her love of singing and playing live rock and blues music - and never looked back. Gospel and blues are the foundations of her singing .
2.30 PM (23.30 CET) - 3 PM (24.00 CET)

Jesper Printz DJ´ar och är mest känd för sin sim (tillsammans med Ewa Aska) The SL IceHotel.
3 PM (24.00 CET) - tidigt.

Evenemanget är Producerat av: Swedish People in SL and funded by the Swedish Institute. Ewa och Jesper är som privatpersoner med i huvudgruppen för detta evenemang och har med egna medel och inte minst tid bidragit till genomförandet. Ett speciellt tack till dem."

Vidare säger texten att de som önskar nationaldräkt, som är något annat än det som bars ursprungligen i festsammanhang , kan kontakta en viss Tina. Nationaldräkten finns både för damer som herrar (den senare finns bara! i Second Life).


Även midsommarstänger till handa hålls för privat bruk av Tina, som går under namnet PetGirl i SL.

Redaktionen vill gärna uppmana alla som kan att ta sig till festen för att på så sätt bidra till att vår tradition hålls levande, utvecklas och når oanade höjder i SL. Trots att det inte finns några mygg, ingen härlig doft av varma dansande kroppar och kall öl blandat med en förförisk doft från ängens blomsterprakt . Men väl bruset från datorns fläkt när chatten går varm.
/Kay

2009-06-14

Om marktexturer

Marktexturer (ground textures) är bilden som ger utseendet på markytan överallt i SL. Ja, även undervattnet.
Markens yta kan naturligtvis utformas och "ställas in" men med vissa begränsningar. Begränsningarna som ligger i systemet, gör att det inte går att ge exakta lägen för hur de olika texturerna eller utseendet visas på marken.
Marken kan ges ett utseende en textur för fyra olika nivåer. Det betyder att längst ner på botten kan man ha en bottentextur. högre upp mot vattenlinjen kan man ha en annan textur t. ex sand för sandstrands älskarna. Sedan kan man lägga in härligt grönt gräs med blommor om man så vill eller asfalt eller gatsten på rena stadssimar. Eller varför inte lite schaktmassejord för riktiga urbana simar. högst upp på bergstopparna kan om man så vill ha berg av den typ som man önskar.

Valet av texturer ger den grundläggande karaktären på simen.

När man valt sina texturer så måste man bestämma på vilka nivåer de olika texturerna skall avlösa varandra. Systemet har sina begränsningar.
Det tillåter inte:
  • att det blir vid en viss höjd som som en textur övcergår i nästa. Det blir i stället ett höjdområde inom detta sker. Det kommer att se ut som en oregelbunden gränslinje mellan texturerna.
  • att varje parcel får sin speciella uppsättning texturer.

På bilden ser man hur den grå bottentexturen växlar till sand just under vattenytan och hur det blir gräs vid vattenytan. Man ser också hur oregelbunden gränsen blir mellan texturerna.

Den blå linjen i bilden är den inställda nivån där den grå bottentexturen var inställd att övergå till sand.


Varje sim delas in i fyra kvadranter eller fjärdedelar: Sydväst, nordväst, sydost och nordost.
Varje fjärdedel eller kvadrant kan ges sina värden eller nivåer där en textur skall övergå i nästa.
Systemet ger en kontinuerlig övergång från inställningarna för varje fjärdedel eller kvadrant till de övriga kvadranterna.
Därför blir inställningarna aldrig exakta. Och inställningen av texturer för en sim brukar ofta kräva ett omfattande passningsarbete.
Bilden visar verktyget i systemet för Second Life där man ställer in marktexturerna. Den hittar du under fliken "World" och under Region/Estate.
Märk att det man ställer in är nivåerna för hur högt upp den lägsta texturen får sträcka sig och hur långt ner den högsta texturen får gå ner på t ex bergssidor.
Sammanfattningsvis är det lite pilligt att ställa in marktexturer så att de flesta kan bli helt nöjda på en sim med många hyresgäster. därför brukar simägaren en gång för alla ställa in vad som skall gälla för simen.

Så till själva texturerna.
De skall vara av formatet 512x512 och sömlösa. Det villsäga att de skall kunna läggas intill varandra utan att det syns skarvar när mönstret upprepar sig.
Det finns speciella program som gör detta men också photoshop går att utnyttja om man trixar lite.

/Kay Uggla

Apture